Trends 2024: Πώς θα φροντίζουμε τον εαυτό μας τη νέα χρονιά;

Εξατομικευμένη φροντίδα, τεχνητή νοημοσύνη, αντιγήρανση υπό νέο πρίσμα, εξωσώματα… Αυτές είναι κάποιες μόνο από τις διαφαινόμενες τάσεις για το 2024 για την περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών.

Το 2024 βρίσκει τον τομέα της Αισθητικής Ιατρικής και Δερματολογίας σε μεγάλη άνθιση. Η φροντίδα του προσώπου και του σώματος είναι ίσως το πιο βασικό «trend» που κυριαρχεί την περίοδο μετά την πανδημία, καθώς οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η φροντίδα της εξωτερικής εμφάνισης συνδέεται με την ψυχική μας υγεία. Έρευνα στο «Frontiers in Psychology» έδειξε πως οι άνθρωποι που διατηρούν μία ρουτίνα φροντίδας και περιποίησης έχουν μειωμένο άγχος. Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η ενασχόληση με μια θεραπεία προσώπου, σώματος ή μαλλιών μειώνει κατά πολύ την κορτιζόλη, την ορμόνη του άγχους, στον εγκέφαλο.

Παράλληλα, οι εξελίξεις στην τεχνολογία και την αισθητική ιατρική ανοίγουν τον δρόμο για νέες θεραπείες που προσφέρουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα με τη μεγαλύτερη ασφάλεια και διάρκεια. «Τα μεγαλύτερα δερματολογικά συνέδρια σε όλο τον κόσμο, στα οποία οι ιατροί του Ομίλου μας συμμετέχουν σταθερά, είναι το καλύτερο hub για να αντιληφθούμε τις ανερχόμενες τάσεις στην αισθητική ιατρική, να εκπαιδεύσουμε αλλά και να εκπαιδευτούμε πάνω σε νέες θεραπείες και εφαρμογές», σχολιάζει η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος–Αφροδισιολόγος και Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine. Ποια είναι λοιπόν κάποια από τα trends που θα κερδίσουν την προσοχή μας το 2024;

Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της εξατομικευμένης φροντίδας

Στον τομέα της δερματολογίας, διαφαίνεται μία αυξανόμενη τάση γύρω από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, τη μηχανική μάθηση, την ανάλυση μεγάλων δεδομένων και τον τρόπο εφαρμογής τους στη φροντίδα του δέρματος. Κάποιες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης ήδη χρησιμοποιούνται προσφέροντας ακριβείς διαγνωστικές δυνατότητες, εξατομίκευση των θεραπειών καθώς και τους ιδανικούς συνδυασμούς τους για μέγιστη αποτελεσματικότητα. «Τόσο η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης όσο και οι εξατομικευμένες θεραπείες ένα πολύ ισχυρό trend που ήδη υπάρχει και θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια. Τεχνολογίες αιχμής, όπως είναι η ψηφιακή ανάλυση δέρματος, έχουν ήδη εδραιωθεί στα δερματολογικά ιατρεία επιτρέποντας στον ιατρό να καταρτίσει ένα πλάνο θεραπειών βασισμένο στις πολύ συγκεκριμένες ανάγκες κάθε ασθενούς. Την ίδια στιγμή, τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα για θεραπείες προσώπου και σώματος, έχουν πλέον όλα εξατομικευμένες ρυθμίσεις ώστε να προσαρμόζονται και να στοχεύουν συγκεκριμένες ανάγκες», τονίζει η Δρ. Τσιατούρα.

Pre-aging αντί για anti-aging

Ο όρος αντιγήρανση δεν είναι καινούργιος στη δερματολογία και την αισθητική ιατρική και είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό ζητούμενο πολλών θεραπειών. Το 2024 όμως φαίνεται ότι θα εδραιωθεί η έννοια της pre-aging φροντίδας του δέρματος, με θεραπείες που απευθύνονται σε νεότερες ηλικίες και έχουν στόχο την πρόληψη της εμφάνισης ρυτίδων και άλλων συχνών προβλημάτων της επιδερμίδας που σχετίζονται με τη φυσική διαδικασία της γήρανσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αυξανόμενη ζήτηση για Baby Botox, η εφαρμογή του κλασικού Botox σε μικρότερη δοσολογία, που απευθύνεται σε νεότερα άτομα, με σκοπό την αποτροπή του σχηματισμού ρυτίδων. Ακόμη και η σχολαστική χρήση αντηλιακής προστασίας, βασική προϋπόθεση για υγιές δέρμα και πρόληψη της φωτογήρανσης, είναι πλέον μία pre-aging συνήθεια που ακολουθούν γυναίκες και άντρες από πολύ μικρές ηλικίες.

Σε συνδυασμό με τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και τις «έξυπνες» συσκευές που «διαβάζουν» το δέρμα και προβλέπουν τις ανάγκες του, η pre-aging φροντίδα θα βρει εφαρμογή σε εξατομικευμένες θεραπείες και combos που θα προλαμβάνουν και θα καθυστερούν σημαντικά τα σημάδια της γήρανσης.

Fillers για αρμονία και ισορροπία στο πρόσωπο

Τα fillers ξεφεύγουν από τις γνωστές τους χρήσεις ως πληρωτικά για όγκο σε χείλη και ζυγωματικά. Προφανώς παραμένουν πρωταγωνιστές σε αυτήν την κατηγορία, όμως χάρη στις εξελίξεις στις συνθέσεις τους επιτρέπουν πλέον πολλές ακόμη χρήσεις, οι οποίες μέχρι πρόσφατα ανήκαν μόνο στο πεδίο της πλαστικής χειρουργικής. «Η αναίμακτη ρινοπλαστική με την εφαρμογή υαλουρονικού οξέος στη ράχη της μύτης εκφράζει την τάση αυτή, όπως και η αναδιαμόρφωση με fillers του σχήματος του πηγουνιού και του περιγράμματος του προσώπου σε γυναίκες και άντρες», συμφωνεί η γιατρός.

Τα μαλλιά κερδίζουν τη δέουσα προσοχή

«Η τάση αυτή πλασάρεται με τον ενδιαφέροντα όρο «skinification» που ορίζεται ως η αναζήτηση μιας εξατομικευμένης φροντίδας για τα μαλλιά και το τριχωτό. Στις κλινικές μας βλέπουμε συνεχώς περισσότερους ανθρώπους που ζητούν συμβουλές και προϊόντα με συγκεκριμένα συστατικά για την φροντίδα των μαλλιών τους, καθώς και συντηρητικές θεραπείες για την τριχόπτωση», υπερθεματίζει η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα.

Θεραπείες με εξωσώματα

Τα εξωσώματα (exosomes) είναι μικροσκοπικά κυστίδια που βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών τα τελευταία χρόνια καθώς διαπιστώθηκε ότι διαθέτουν αναγεννητικές, αντιφλεγμονώδεις, αγγειογενετικές και ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες. Οι θεραπείες που τα χρησιμοποιούν θεωρούνται καινοτόμες και αποτελούν το next step των εδραιωμένων θεραπειών με βλαστοκύτταρα. Η βασική διαφορά είναι ότι πλέον, αντί να εγχέουμε σε μια περιοχή βλαστοκύτταρα προκειμένου να επιτύχουμε εκ των έσω επανόρθωσή της, πάμε ένα βήμα πίσω και «στέλνουμε» στην υπό θεραπεία περιοχή εξωσώματα τα οποία κινητοποιούν φυσικά τα δερματικά κύτταρα και ενεργοποιούν τις αναγεννητικές ιδιότητές τους. Αυτή τη στιγμή τα εξωσώματα αποτελούν ένα top φυσικό συστατικό που δοκιμάζεται σε πλείστες εφαρμογές, ανάμεσά τους στην κοσμητική ιατρική ως θεραπεία αντιγήρανσης, επούλωσης ουλών, βελτίωσης της ποιότητας του δέρματος και μείωσης ρυτίδων.

Η έρευνα συνεχίζεται και όλα δείχνουν ότι τα εξωσώματα θα κατέχουν ρόλο κλειδί στις θεραπείες για το δέρμα και τα μαλλιά το 2024.

Το trend που προβληματίζει τους ειδικούς

Αισθητικές θεραπείες στο σπίτι

Είναι μία από τις πιο ανησυχητικές τάσεις που αναδεικνύονται μέσω των social media. Οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους της κατ’ οίκον εφαρμογής microneedling (dermaroller), ενέσεων fillers (!!!) και αμφιβόλου προέλευσης συσκευών για την αφαίρεση ανεπιθύμητων τριχών. Οι εφαρμογές αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις του δέρματος, αλλά και παραμορφώσεις.

Είναι απαραίτητο να ζητάμε πάντα τη γνώμη των ειδικών και να τους εμπιστευόμαστε για τη φροντίδα του προσώπου, του σώματος και των μαλλιών μας. Ίσως αυτή η εμπιστοσύνη στην επιστήμη να είναι ένα ακόμη trend που αξίζει να υποστηρίξουμε!

Δημοφιλή Θέματα

O Γιώργος Λιβάνης παρουσιάζει το νέο του τραγούδι με τίτλο “Αν Στο Χέρι Σου Είναι”

O Γιώργος Λιβάνης παρουσιάζει το νέο του τραγούδι με τίτλο «Αν Στο...

Το λαϊκό προσκύνημα στον Βασίλη Καρρά – (Δείτε live)

Πλήθος κόσμου έχει μαζευτεί από τις 8 το πρωί,...

Ομόφωνο “όχι” από την Ιερά Σύνοδο για τον γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών

Ολοκληρώθηκε, το μεσημέρι της Τρίτης, η πολύωρη συνεδρίαση της...

Πέθανε σε ηλικία 60 ετών ο τραγουδιστής Χάρης Κωστόπουλος

Την είδηση έκανε γνωστή η οικογένειά του με ανάρτηση...

Νέο τραγούδι από την Ελένη Αντωνιάδου με τίτλο “Πόσο σ’ αγάπησα”

Η Ελένη Αντωνιάδου στα πρώτα βήματα της καλλιτεχνικής της...

Topics

Γαλλία: Ανατροπή των δημοσκοπήσεων και επικράτηση της αριστεράς

"Ανακουφισμένες" αισθάνονται οι μεγαλύτερες εφημερίδες στη Γαλλία μετά το χθεσινό (7/7) εκλογικό αποτέλεσμα,...

Ελλάδα: Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ θανάτων και γεννήσεων

Τα φυσικά ισοζυγία (γεννήσεις-θάνατοι) στη χώρα μας έχουν αλλάξει...

Σαμαράς και Καραμανλής έστειλαν ηχηρές προειδοποιήσεις σε Σκόπια και Τουρκία…και στην Κυβέρνηση

Στην παρουσίαση του βιβλίου του διευθυντή της «Εστίας», Μανώλη Κοττάκη, «Οι Απόρρητοι Φάκελοι...

“Μοναχική Καρδιά”: Η νέα τεράστια επιτυχία από τις “Μέλισσες”

Οι ΜΕΛΙΣΣΕΣ παρουσιάζουν τη μεγάλη επιτυχία του φετινού καλοκαιριού, το τραγούδι «Μοναχική...

“Αγάπη Του Καλοκαιριού” από τον Στέλιο Ρόκκο

Ο Στέλιος Ρόκκος παρουσιάζει με τον μοναδικό μουσικό τρόπο του το « Αγάπη...

Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος: Που επέλεξαν να το περάσουν φέτος οι Έλληνες

Τις προτιμήσεις των Ελλήνων που ταξίδεψαν για το τριήμερο του...

Πατάς και ακούς παλιά λαϊκά

spot_img