Εκδήλωση αφιερωμένη στον Ιάκωβο Καμπανέλλη στην Στοκχόλμη

Με αφορμή την ανακήρυξη από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του «Λογοτεχνικού Έτους 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης», η Πρεσβεία, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας και το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Lund, διοργάνωσε στις 11 Οκτωβρίου, στο συνεδριακό χώρο του Δήμου Solna, εκδήλωση, όπου η κόρη του Ιάκωβου Καμπανέλλη και κληρονόμος του αρχείου του διακεκριμένη σκηνογράφος Κατερίνα Καμπανέλλη παρουσίασε το έργο και τη ζωή του πατέρα της σε ομιλία με τίτλο : “Το παραμύθι με το όνομα Ιάκωβος Καμπανέλης” .

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρέσβυς της Ελλάδας στην Σουηδία, Ανδρέας Φρυγανάς, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας Μωυσής Νικολαΐδης και ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου του Δήμου Σόλνα, Γιώργος Κοντορίνης. Την εκδήλωση συντόνισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Lund και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών Δρ. Βασίλης Σαμπατακάκης.

Η ερασιτεχνική Ομάδα Θεάτρου της Στοκχόλμης με τους Εμμανουέλα Ραμόλη, Δήμητρα Λαζαρίδη, Νόπη Σαββίδου, Χρήστο Σαβλάκη, Κατερίνα Τζιούφα, Γεράσιμο Λούτο και Anastasio Tebaldi, υπό τον Αθανάσιο Κουβούση απόφοιτο της δραματικής σχολής Αγίας Βαρβάρας “Ιάκωβος Καμπανέλλης”, έπαιξαν αποσπάσματα από 4 θεατρικά έργα του συγγραφέα: «Αυλή των Θαυμάτων», «Αυτός και το Πανταλόνι του», «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού», «Ο επικήδειος».

Μερικά λόγια για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη:

Θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, ποιητής, στιχουργός, λογοτέχνης, ηθοποιός και ακαδημαϊκός, υπήρξε ένας διανοούμενος που με την πολυμορφία του έργου του και τις παρεμβάσεις του σφράγισε ανεξίτηλα τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό.

Με τα 40 θεατρικά έργα του, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης είναι ένας από τους πολυγραφότερους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα. Η “Αυλή των θαυμάτων” είναι κομβικό έργο της μεταπολεμικής νεοελληνικής δραματουργίας. Το βιβλίο του “Μαουτχάουζεν” συνιστά παγκοσμίως ένα από τα έργα αναφοράς της λογοτεχνίας για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το “Μεγάλο μας τσίρκο” μένει ανεξίτηλα χαραγμένο στην ατομική και συλλογική μνήμη μας, ως έργο-σταθμός για τον αγώνα υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε, πέραν των λογοτεχνικών του επιτευγμάτων, ιδιαίτερα αγαπητός για τον βαθύ ανθρωπισμό, που τον διέκρινε, τη γενναιοδωρία του και τον αγώνα του για τα ιδεώδη της δημοκρατίας. Η ανάδειξη του αξεπέραστου έργου του, καθώς και του σεβασμού και της αγάπης που εξέφρασε προς την Ελλάδα και τους Έλληνες με τη στάση, το ήθος και την εν γένει την παρουσία του αποτελεί χρέος και ελάχιστο φόρο τιμής.

Πηγή: Embassy of Greece in Sweden