Επίσκεψη της π. Υπουργού Θεοδώρας Τζάκρη στην Ελληνική Πολιτιστική Στέγη στην Στοκχόλμη

Την Παρασκευή 6 Μάη 2022 επισκέφτηκε την Πολιτιστική Στέγη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός κ. Θεοδώρα Τζάκρη.

Κατά την διάρκεια της δίωρης επίσκεψης ο Πρόεδρος του Ιδρύματος ξενάγησε την κ. Τζάκρη στους χώρους του Ιδρύματος κάνοντας παράλληλα μία ανασκόπηση της ιστορίας του κτηρίου και του Ιδρύματος. Η κ. Τζάκρη ενθουσιάστηκε με τόσο την αρχιτεκτονική και αισθητική του κτηρίου, όσο και με την οικονομική αυτάρκεια του Ιδρύματος. Ιδιαίτερος ήταν ο ενθουσιασμός της όταν ο πρόεδρος την ξενάγησε στο Αναγνωστήριο της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας (φωτογραφία με τον πρόεδρο κ. Απόστολο Παπακώστα), με την πλήρη σειρά των απάντων των αρχαίων ελληνικών συγγραμμάτων.

Στη συνέχεια κ. Τζάκρη ζήτησε να ενημερωθεί εκτενώς για Σουηδικούς θεσμούς όπως τα επιδοτούμενα κρατικά φοιτητικά δάνεια, η μέριμνα για τα παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες, οι θεσμοί και οι πρακτικές της ανακύκλωσης των απορριμμάτων και η αισθητική του δημόσιου χώρου και της πόλης θέματα για τα οποία ο Πρόεδρος έκανε λόγω επαγγέλματος εκτενή ενημερωση.

Η συζήτηση περιστράφηκε μετά σε θέματα ανταλλαγής ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων που αφορούν την Πολιτιστική Στέγη και την παροικία, ιδιαίτερα την μέριμνα για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος την ενημέρωσε επίσης για το για πολλούς παροίκους σημαντικό θέμα της διακρατικής συμφωνίας για την φορολόγηση των συντάξεων.

Ως γνωστό η Σουηδία έχει από τις 1η Ιανουαρίου καταργήσει την διακρατική συμφωνία για την φορολόγηση που είχε συναφθεί στην δεκαετία του 1960. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια αυξημένη φορολογία για Έλληνες που συνταξιοδοτούνται από την Σουηδία και διαμένουν στην Ελλάδα. Η κ. Τζάκρη υποσχέθηκε να ανακινήσει το θέμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.