Γιατί να κάνω ψυχοθεραπεία; (της Εύης Μάρκου)

Πράγματι μια πολλή χρήσιμη ερώτηση για κάποιον που ετοιμάζεται να πάρει την απόφαση να δρασκελίσει το κατώφλι του ψυχοθεραπευτή.

Μια ερώτηση που επιδέχεται πολλές απαντήσεις και που ίσως κάποιες φορές η απάντησή της να βρεθεί, όταν ο θεραπευόμενος είναι ήδη σε διαδικασία θεραπείας.

Ο πιο εύκολος τρόπος να αντιληφθεί κάποιος , ότι ίσως ήρθε η ώρα να κάνει την πρώτη επαφή με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας είναι, όταν νιώθει πως ο εαυτός του και ο περίγυρός του αδυνατεί πια να είναι αρωγός στα προβλήματά και τον ψυχικό πόνο που αντιμετωπίζει. Με άλλα λόγια, όταν νιώθει πως όλες οι ενέργειες του να βγει από τα αδιέξοδά του, πέφτουν στον κενό.

Πολλές φορές έχω βρεθεί μάρτυρας της προσωπικής κατάθεσης :”Καιρό σκέφτομαι να έρθω σε επαφή με κάποιον ψυχοθεραπευτή, αλλά δεν το έπαιρνα απόφαση”.

Εύη Μάρκου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω του email μου evi.markou.stckhlm@gmail.com και τηλεφωνικά στο νούμερο, 0700285678 κατά τις απογευματινές ώρες.

Τι είναι αυτό που μας καθυστερεί;

Θεωρώ πως η απάντηση του ερωτήματος είναι άρρητα δεμένη με την ίδια τη φύση της θεραπείας.

Η ψυχοθεραπεία είναι μια ανθρώπινη σχέση που θρέφεται από τον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο. Και οι δυο, συνταξιδιώτες σε κοινό ταξίδι, στήνουν και νοηματοδοτούν το σκηνικό της θεραπευτικής σχέσης που χτίζεται στην εμπιστοσύνη, στην αποδοχή και στο σεβασμό.

Ο λόγος που κάποιος καθυστερεί να αναζητήσει βοήθεια , κατά τη γνώμη μου, λοιπόν είναι η προσωπική απόφαση της δέσμευσης που απαιτεί η θεραπευτική σχέση. Ασφαλώς δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και τους εξωγενείς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αυτή τη καθυστέρηση , όπως για παράδειγμα την αναζήτηση του κατάλληλου επαγγελματία ψυχικής υγείας .

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να διευκρινίσω πως η δέσμευση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου έρχεται μέσα από την ίδια θεραπευτική σχέση . Το βάθος και η ουσία της θεραπείας με λίγα λόγια , ακόμη και η διάρκειά της, είναι κάτι που θεραπευτής και θεραπευόμενος μεριμνούν από κοινού.