Πως ένα πατέρας “κέρδισε” την επιμέλεια της μικρής του κόρης (Πραγματική ιστορία)

του Γιώργου Γιαγκούδακη

Σήμερα θα σας πούμε μία πραγματική ιστορία από δικαστική υπόθεση. Αφορά έναν πατέρα, μια μητέρα και την επιμέλεια του εκτός γάμου τέκνου τους. Ο πατέρας της ιστορίας μας που αγαπούσε πάρα πολύ την κόρη του την αναγνώρισε ως γνήσιο τέκνο του νόμιμα με συμβολαιογραφική πράξη εκούσιας αναγνώρισης. Αν είστε χωρισμένος πατέρας το βίντεο αυτό είναι για εσάς. Μείνετε μέχρι το τέλος για να ακούσετε αυτή την ενδιαφέρουσα ιστορία και το χρήσιμο μήνυμα μας προς τους πατέρες, που έχουν προβλήματα επιμέλειας τέκνων.

Για όσους τυχόν δεν με γνωρίζετε είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος – δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω με χρήσιμα βίντεο.

Μετά από δικαστική διαμάχη με τη μητέρα του παιδιού, ο πατέρας αυτός της πραγματικής ιστορίας μας κατάφερε να κερδίσει οριστικά την αποκλειστική επιμέλεια της κόρης του. Ο πατέρας, για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, συνήψε ελεύθερη σχέση με την μητέρα του παιδιού τον Αύγουστο του 2009. Από τότε ζούσαν σε καθεστώς ελεύθερης συμβίωσης.

Τίποτε δεν προμήνυε τα προβλήματα που θα ακολουθούσαν αργότερα. Από τότε όμως που ο πατέρας εκουσίως αναγνώρισε το τέκνο του οι σχέσεις του ζευγαριού δεν εξελίχθηκαν ομαλά και ξεκίνησαν τα προβλήματα στη σχέση τους. Υπήρξαν πολλές διαφωνίες και εντάσεις μεταξύ του ζευγαριού. Αποτέλεσμα ήταν να απομακρυνθούν σταδιακά ψυχικά και συναισθηματικά και στο τέλος να χωρίσουν. Ο πατέρας στη δίκη ισχυρίστηκε ότι εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς της εναγομένης μητέρας και των προβλημάτων που δημιουργούσε διέκοψαν την μεταξύ τους σχέση.

Το 2011 η μητέρα που διέμενε στην Αθήνα μαζί με τον πατέρα και το παιδί τους έφυγε αυθαίρετα από το σπίτι των γονιών του πατέρα, όπου διέμεναν και μετεγκαταστάθηκε στη Πάτρα προκειμένου να εργαστεί αφήνοντας το παιδί στον πατέρα. Η στενοχώρια του πατέρα, όπως καταλαβαίνετε, ήταν μεγάλη γιατί γνώριζε ότι αυτό θα επηρέαζε σοβαρά την ομαλή ανάπτυξη του μικρού παιδιού τους.

Αργότερα μέσα στο 2011, μετά από τρεις μήνες, η μητέρα επέστρεψε στην Αθήνα. Τότε είναι που ο πατέρας πήρε την απόφαση να χωρίσουν, ενοχλημένος από την όλη απαράδεκτη συμπεριφορά της. Η μητέρα πήρε το παιδί και μαζί του διέμεναν σε μία μισθωμενη κατοικια για λίγο διάστημα, όπου τη βοηθούσε στο μεγάλωμα του παιδιού η μητέρα της από τη Βουλγαρία (χώρα καταγωγής τους). Στην συνέχεια η εναγομένη μητέρα μετέβη εκ νέου στην Πάτρα για εργασία για ένα περίπου μήνα αφήνοντας το τέκνο της στην Αθήνα μαζί με τη μητέρα της. Αργότερα επέστρεψε στην Αθήνα ανακοίνωσε στον πατέρα του παιδιού ότι θα αφήσει οριστικά σε αυτόν το παιδί, διότι απουσίαζε λόγω της εργασίας από το σπίτι και θα ερχόταν από την Πάτρα στην Αθήνα να το βλέπει κάθε φορά που μπορούσε για να επικοινωνήσει μαζί του. Για 11 μήνες το παιδί διέμενε με τον πατέρα και την πατρική του οικογένεια στην Αθήνα μέχρι που ξαναεμφανίστηκε η μητέρα του. Αυτή τη φορά η μητέρα ήθελε να πάρει το παιδί και να το μεγαλώσει στη Βουλγαρία χώρα καταγωγής της. Ο πατέρας της έδωσε το παιδί δεν της έφερε αντίρρηση, ωστόσο ήταν πάρα πολύ στεναχωρημένος γιατί θα έπαιρνε το παιδί στο εξωτερικό.

Μετά όμως από κάποιους μήνες η μητέρα αποφάσισε να επιστρέψει ξανά στην Ελλάδα για να δουλέψει χωρίς να πάρει μαζί και το τέκνο της αφήνοντας το στους συγγενείς της στη Βουλγαρία μέχρι το καλοκαίρι του 2013. Η μητέρα αποφάσισε εκ των υστέρων πάλι να γυρίσει στην Ελλάδα και να αφήσει ξανά το παιδί στον πατέρα του και στην πατρική του οικογένεια. Ο πατέρας στο μεταξύ έγραψε το παιδί σε ένα ιδιωτικό παιδικό σταθμό στην Αθήνα. Το μετέπειτα διάστημα η μητέρα επικοινωνούσε τηλεφωνικά με το παιδί της. Κατά το διάστημα των διακοπών όταν το παιδί πήγαινε στην Πάτρα και έμενε με τη μητέρα του αυτή το άφηνε μόνο του πολλές ώρες, εργαζόμενη σε μία επιχείρηση που διατηρούσε και απουσίαζε από την οικία της αρκετές ώρες.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στo blog μου

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο εδώ

Γιώργος Γιαγκουδάκης
Δικηγόρος Καβάλας

Ειδικός Νομικός Σύμβουλος Διαζυγίων & οικογενειακού δικαίου
https://giagkoudakis-dikigoros.gr