Σουηδία: Η κυβέρνηση εξετάζει την ποινικοποίηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος

Η σουηδική κυβέρνηση εξετάζει την ποινικοποίηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μόργκαν Γιόχανσον, που ανακοίνωσε πως θα συσταθεί κοινοβουλευτική επιτροπή για να εξετάσει τη μορφή μιας τέτοιας νομοθεσίας.

«Το Ολοκαύτωμα είναι το μεγαλύτερο έγκλημα στην παγκόσμια ιστορία και δεν πρέπει να ξεχαστεί. Αυτοί που προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο να ξεχάσει, πρέπει να λογοδοτούν» τόνισε μεταξύ άλλων, στο κρατικό κανάλι SVT ο Γιόχανσον.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επικαλέστηκε διάφορους λόγους για τη δημιουργία του εν λόγω νόμου, μεταξύ των οποίων την άνοδο του ακροδεξιού εξτρεμισμού και τον ολοένα και μικρότερο αριθμό επιζώντων και αυτοπτών μαρτύρων του Ολοκαυτώματος.Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι επικριτές της κυβερνητικής αυτής πρότασης που εκτιμούν πως η απαγόρευση της άρνησης του Ολοκαυτώματος όχι μόνο θα είναι αναποτελεσματική, αλλά και επικίνδυνη για την ελευθερία του λόγου.

«Είναι αδύνατο απλώς να απαγορευτεί. Δεν αλλάζει θεμελιωδώς κάτι» αναφέρει το μέλος της συνταγματικής επιτροπής των Φιλελευθέρων, Τίνα Έμιλσον.

«Θεωρούμε την άρνηση του Ολοκαυτώματος μια αηδιαστική στάση, αλλά παράλληλα πιστεύω πως είναι επικίνδυνος τρόπος να θέτουμε περιορισμούς στη συνταγματική ελευθερία έκφρασης και λόγου» σημειώνει από την πλευρά του ο εκπρόσωπος πολιτιστικής πολιτικής των Δημοκρατών της Σουηδίας, Άρον Έμιλσον.

Την ίδια επιφυλακτικότητα για την πρωτοβουλία αυτή εκφράζουν και οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Πράσινοι, αλλά και οργανώσεις κατά του αντισημιτισμού. «Το πρόβλημα είναι πως είναι δύσκολο να κάνεις έναν νόμο που να λειτουργεί. Υπάρχουν αντισημίτες και αρνητές του Ολοκαυτώματος ακόμη και σε χώρες με απαγορεύσεις» εξηγεί ο Σβάντε Γουέλερ, επικεφαλής της Σουηδικής Επιτροπής κατά του αντισημιτισμού (SKMA). Σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, απαγορεύεται η άρνηση του Ολοκαυτώματος. Στη Σουηδία, το ζήτημα αυτό επανέρχεται στην επικαιρότητα τακτικά από τη δεκαετία του 1990. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει την απαιτούμενη πολιτική στήριξη για την ψήφιση νόμου.

ΠΗΓΗ