Στοκχόλμη: Χρυσό σφραγιστικό μυκηναϊκό δαχτυλίδι 3000 χρόνων επιστράφηκε στην Ελλάδα από το Ίδρυμα Nobel

Σε μία συγκινητική τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 19 Μαΐου στους χώρους του Ιδρύματος Νόμπελ, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Νόμπελ Vidar Helgesen παρέδωσε στις εκπρόσωπους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρίες Ελενα Βλαχογιάννη (Προϊσταμένη του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, ΥΠΠΟ) και Μαρία Μιχαηλίδου (Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου) χρυσό μυκηναϊκό δαχτυλίδι 3.000 ετών που φέρει παράσταση ζεύγους αντωπών σφιγγών.

Kατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εκατοντάδες αρχαιότητες εκλάπησαν από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου, ένα από αυτά και το χρυσό μυκηναϊκό δακτυλίδι που είχε ανακαλυφθεί σε ανασκαφές το 1927 στην νεκρόπολη της Ιαλυσού Ρόδου.

Το δακτυλίδι απετέλεσε αργότερα μέρος της συλλογής του νομπελίστα Georg von Békésy, η οποία μετά το θάνατό του δωρήθηκε στο Ίδρυμα Νόμπελ. Η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εκκίνησε την υπόθεση χάρη στις επιστολές του διακεκριμένου Σουηδού αρχαιολόγου Carl-Gustaf Styrenius, που αναγνώρισε πρώτος το δακτυλίδι στο Μουσείο Μεσογειακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων, στη Στοκχόλμη.

Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Στοκχόλμη ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις με το Μουσείο Μεσογειακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων και το Ίδρυμα Νόμπελ. Προηγήθηκε η διενέργεια αυτοψίας που επιβεβαίωσε την γνησιότητα του δακτυλιδιού.

Ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Σουηδία, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή τόνισε ότι η στάση του Ιδρύματος Νόμπελ και του Μεσογειακού Μουσείου αποτελεί φάρο ηθικής στάσης σε θέματα επιστροφής αγαθών πολιτιστικής κληρονομιάς. Το χρυσό μυκηναϊκό δακτυλίδι επιστρέφει στην πατρίδα του και σύντομα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου.

Επιπλέον πληροφορίες:

https://www.facebook.com/culturegr

https://www.nobelprize.org/press-english/

https://www.nobelprize.org/press-swedish/