Στον Μητροπολίτη Σουηδίας Κλεόπα ο πρέσβης της Ουκρανίας Andrii Plakhotniuk

Την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 22 Μαΐου 2022, το πρωί, ο εξοχότατος πρέσβης της Ουκρανίας στη Στοκχόλμη κ. Andrii Plakhotniuk επισκέφθηκε τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα, στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτη προς τον Πρέσβυ, για να πληροφορηθεί σχετικά με την κλιμάκωση της ανθρωπιστικής κρίσης, που οφείλεται στον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Σεβασμιώτατος διεβίβασε στον Ουκρανό Πρέσβυ την αμέριστη συμπαράσταση και τις ευχές της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, και διαβεβαίωσε τον υψηλό προσκεκλημένο του ότι όλοι οι ναοί της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας τίθενται στη διάθεση των εμπερίστατων αδελφών μας από την Ουκρανία, για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και των λοιπών ιερών ακολουθιών στη μητρική τους γλώσσα, ακολουθώντας το δικό τους τυπικό και εκκλησιαστικό ημερολόγιο και διατηρώντας τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμά τους.

Ο κ. Πρέσβυς ενημέρωσε το συνομιλητή του ότι, ήδη προ του πολέμου, διαβιούν σήμερα στη Σουηδία 12.000 Ουκρανοί και από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα, στον ως άνω αριθμό προσετέθησαν 38.000 πρόσφυγες εξ Ουκρανίας.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Σεβασμιώτατος συνόδευσε τον κ. Πρέσβυ στο ναό, χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία, την οποία τέλεσαν στην Ελληνική, Σουηδική, Ουκρανική και Αγγλική, ο Εφημέριος του ναού Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος Ιατρίδης και ο εξ Ουκρανίας κληρικός Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Mykolay Kryhin.

Τους ύμνους έψαλαν στην Ελληνική ο Οσιολ. Μοναχός Χριστόδουλος, Αδελφός της Ι. Μονής Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, ο Δρ. Ανδρέας Σελαμσής, ο Δρ. Γεώργιος Σιδηράς, ο κ. Δημήτριος Μπατσέλας και στην Ουκρανική ο κ. Μιχαήλ Kryhin.

Στην ομιλία του, ο Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στη συνάντηση του Χριστού με την Ισαπόστολο Φωτεινή και στον θαυμαστό διάλογο που ακολούθησε, χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από την ομιλία του Ιερού Χρυσοστόμου στην ευαγγελική αυτή περικοπή.

Στο τέλος, ο Επίσκοπος καλωσόρισε τον Πρέσβυ της Ουκρανίας στη Σουηδία Εξοχ. κ. Plakhotniuk και τον Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο κ. Mykolay Kryhin, μαζί με την Πρεσβυτέρα του Ιουλία και τον γιό τους Μιχαήλ, καθώς και τον Γέροντα Χριστόδουλο εξ Ελλάδος.

Ακολούθησε γεύμα, στο οποίο παρακάθισαν η οικογένεια του π. Mykolay, η Ουκρανή κ. Olha Ihumnova, καθώς και οι οικογένειες των κ.κ. Δημητρίου και Φωτεινής Μπατσέλα και Benedict και Τάνιας Svedberg, οι οποίοι προσέφεραν ευγενώς το γεύμα.

Την επόμενη Κυριακή, ο Ποιμενάρχης θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία που θα τελέσει ο π. Mykolay, σε ναό που θα παραχωρήσει η Λουθηρανική Εκκλησία της Σουηδίας πλησίον του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης.