Ελληνική Πρεσβεία Στοκχόλμης: Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική εφαρμογή της επιστολικής ψήφου – (Βίντεο)

Η Ελληνική Πρεσβεία στη Στοκχόλμη απέστειλε ανακοίνωση προς ενημέρωση όλων των Ελλήνων της Σουηδίας, σχετικά με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής της επιστολικής ψήφου.

Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας σηματοδοτεί την καθιέρωση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, της επιστολικής ψήφου ως μέσου διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα. Πρόκειται για ένα ουσιαστικό άνοιγμα προς τον απανταχού ελληνισμό με την κατάργηση όλων των πρακτικών εμποδίων στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών, όπου και αν βρίσκονται.

Η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και επιθυμούν να ασκήσουν με τον τρόπο αυτό το εκλογικό τους δικαίωμα, εντός ή εκτός επικρατείας.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες που κατοικούν ή διαμένουν στο εξωτερικό μπορούν να ασκήσουν στον τόπο κατοικίας ή διαμονής τους το εκλογικό τους δικαίωμα στις προσεχείς ευρωεκλογές αποκλειστικά μέσω επιστολικής ψήφου. Δεν θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό.

Για την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου, εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω του συνδέσμου epistoliki.ypes.gov.gr

  • μέσω taxisnet(εφόσον διαθέτουν διαπιστευτήρια εισόδου),
  • υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας συνδυαστικά,
  • υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του αριθμού δημοτολογίου συνδυαστικά.

Εναλλακτικά, μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες Προξενικές Αρχές της Ελλάδας (΄Εμμισθα Γενικά Προξενεία, Προξενεία, Προξενικά Γραφεία Πρεσβειών).

Η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου είναι η 29η Απριλίου 2024.