Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι συναυλίες στην Σουηδία της Ορχήστρας “Μίκης Θεοδωράκης”. Οι πρώτες εκτός Ελλάδος μετά τον θάνατο του

Η Medelhavets Produktion & Events, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και με τη στήριξη του ΕΟΤ, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία σε Στοκχόλμη και Γκέτεμποργκ (12 και 13 Δεκεμβρίου) τις πρώτες εκτός Ελλάδας συναυλίες της Ορχήστρας “Μίκης Θεοδωράκης”, μετά το θάνατο του μεγάλου συνθέτη, με ερμηνευτές τους Δημήτρη Μπάση και Ρίτα Αντωνοπούλου. Παρούσα ήταν και η κόρη του συνθέτη Μαργαρίτα Θεοδωράκη, ενώ στη συναυλία στη Στοκχόλμη, την οποία παρακολούθησαν περίπου 1100 άτομα, παρούσα ήταν και η γνωστή καλλιτέχνιδα Aria Saijonmaa, η οποία ερμήνευσε, εκτός προγράμματος, τραγούδια του Έλληνα συνθέτη στα σουηδικά.

Τη συναυλία στη Στοκχόλμη παρουσίασε η γνωστή δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Πασχαλίδου. Ο Πρέσβυς της Ελλάδας ανέγνωσε πριν από την έναρξη της εκδήλωσης μήνυμα του Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη.

Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη

“Όπου ηχεί η μουσική του Θεοδωράκη, ηχεί η Ελλάδα. Ποια είναι όμως η μοναδικότητα του Θεοδωράκη;

Έχουν υπάρξει πολλοί μεγάλοι συνθέτες και έχουν υπάρξει πολλοί άνθρωποι που αγωνίσθηκαν ηρωικά για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Σπάνια όμως τα δύο αυτά χαρακτηριστικά συνδυάζονταν σε ένα άτομο και μάλιστα τόσο ολοκληρωμένα, ώστε η μία πτυχή να τροφοδοτεί την άλλη, όπως στην περίπτωση του Μίκη Θεοδωράκη.

Γιατί ο Θεοδωράκης ήταν αδιαμφισβήτητα ένα υπέρτατο μουσικό ταλέντο και ταυτόχρονα ένα πρόσωπο υπέρτατης προσωπικής γενναιότητας. Ο Θεοδωράκης αγαπούσε την Ελλάδα, τη μουσική και τη δικαιοσύνη με πάθος. Και αφιερώθηκε σε αυτό το πάθος με όλο του το είναι και με μία ακατάβλητη αισιοδοξία, ακόμη και απέναντι στην μεγαλύτερη αντιξοότητα, ακόμη και όταν ήταν αντιμέτωπος με τον μεγαλύτερο σωματικό ή ψυχικό πόνο.

Έτσι δεν εκπλήσσει ότι ο Θεοδωράκης -αυτός ο συνδυασμός υπέρτατου μουσικού χαρίσματος και υπέρτατου προσωπικού θάρρους- δεν συνέθετε απλά, αλλά επί περισσότερο από μισό αιώνα μετέφραζε σε μουσική τα όνειρα, τις ανησυχίες και το πνεύμα του ελληνικού λαού.

Και μέσω της μουσικής του έφερε την ποίηση στα χείλη καθεμιάς και καθενός, όχι μόνον ελληνική ποίηση, όπως του Νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη, αλλά και διεθνή ποίηση, όπως του, επίσης βραβευμένου με Νόμπελ, Πάμπλο Νερούντα. Τα τραγούδια του ήταν σε μεγάλο βαθμό η φωνή των ανθρώπων στην Ελλάδα. Για τους Έλληνες στο εξωτερικό ήταν ο δεσμός τους με την πατρίδα. Και για τους φίλους της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο τα τραγούδια του ήταν οι αναμνήσεις από την χώρα που επισκέπτονταν και αγάπησαν.

Ο Θεοδωράκης είχε ιδιαίτερη σχέση με τη Σουηδία. Εδώ όχι μόνον βρήκε φίλους, θαυμαστές και συνεργάτες στη μουσική, αλλά και μεγάλη στήριξη στην σκοτεινή περίοδο της δικτατορίας 1967-1974. Και όπως το έφερε η μοίρα, η μουσική του επρόκειτο να σημαδέψει και μία δύσκολη στιγμή της σουηδικής ιστορίας. Ένα τραγούδι του, ερμηνευμένο από την μεγάλη Aria Saijonmaa, ακούσθηκε στην κηδεία του Olof Palme.

Ένα τραγούδι που έκανε ό,τι πετύχαιναν πάντα τα τραγούδια του Θεοδωράκη: να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την αντιξοότητα και να διατηρήσουμε την πίστη μας στην ζωή ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές. Ο Θεοδωράκης έζησε ένα μακρύ βίο. Για το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του αποτελούσε σύμβολο: σύμβολο στον κόσμο, σύμβολο στην Ευρώπη, πάνω από όλα, βεβαίως, σύμβολο στην Ελλάδα.

Έτσι σε μία άλλη εκδήλωση της μοίρας αποχωρίσθηκε τους θνητούς σε μία χρονιά υψηλού συμβολισμού για την πατρίδα του, την εθνική επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης που οδήγησε στο ανεξάρτητο κράτος που είναι σήμερα η Ελλάδα.

Αυτές οι δύο συναυλίες στην Στοκχόλμη και το Γκέτεμποργκ, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και με τη στήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, είναι οι πρώτες συναυλίες στο εξωτερικό της Ορχήστρας “Μίκης Θεοδωράκης” μετά το θάνατο του μεγάλου συνθέτη. Ένα γεγονός που, δεδομένης της αγάπης του για τη Σουηδία, θα χαροποιούσε ιδιαίτερα τον Μίκη Θεοδωράκη. Με τη μουσική του απόψε θα ενώσει και πάλι Έλληνες και Σουηδούς φίλους, όπως πάντα το έκανε και όπως πάντα θα το κάνει.”

Ιωάννης Χρυσουλάκης

Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Δημοφιλή Θέματα

O Γιώργος Λιβάνης παρουσιάζει το νέο του τραγούδι με τίτλο “Αν Στο Χέρι Σου Είναι”

O Γιώργος Λιβάνης παρουσιάζει το νέο του τραγούδι με τίτλο «Αν Στο...

Το λαϊκό προσκύνημα στον Βασίλη Καρρά – (Δείτε live)

Πλήθος κόσμου έχει μαζευτεί από τις 8 το πρωί,...

Ομόφωνο “όχι” από την Ιερά Σύνοδο για τον γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών

Ολοκληρώθηκε, το μεσημέρι της Τρίτης, η πολύωρη συνεδρίαση της...

Πέθανε σε ηλικία 60 ετών ο τραγουδιστής Χάρης Κωστόπουλος

Την είδηση έκανε γνωστή η οικογένειά του με ανάρτηση...

Νέο τραγούδι από την Ελένη Αντωνιάδου με τίτλο “Πόσο σ’ αγάπησα”

Η Ελένη Αντωνιάδου στα πρώτα βήματα της καλλιτεχνικής της...

Topics

Το Cafe – Bar “Vecchio” στην Siapis Web Media

Την Siapis Web Media εμπιστεύτηκε το Cafe – Bar...

Γαλλία: Ανατροπή των δημοσκοπήσεων και επικράτηση της αριστεράς

"Ανακουφισμένες" αισθάνονται οι μεγαλύτερες εφημερίδες στη Γαλλία μετά το χθεσινό (7/7) εκλογικό αποτέλεσμα,...

Ελλάδα: Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ θανάτων και γεννήσεων

Τα φυσικά ισοζυγία (γεννήσεις-θάνατοι) στη χώρα μας έχουν αλλάξει...

Σαμαράς και Καραμανλής έστειλαν ηχηρές προειδοποιήσεις σε Σκόπια και Τουρκία…και στην Κυβέρνηση

Στην παρουσίαση του βιβλίου του διευθυντή της «Εστίας», Μανώλη Κοττάκη, «Οι Απόρρητοι Φάκελοι...

“Μοναχική Καρδιά”: Η νέα τεράστια επιτυχία από τις “Μέλισσες”

Οι ΜΕΛΙΣΣΕΣ παρουσιάζουν τη μεγάλη επιτυχία του φετινού καλοκαιριού, το τραγούδι «Μοναχική...

“Αγάπη Του Καλοκαιριού” από τον Στέλιο Ρόκκο

Ο Στέλιος Ρόκκος παρουσιάζει με τον μοναδικό μουσικό τρόπο του το « Αγάπη...

Πατάς και ακούς παλιά λαϊκά

spot_img