Μητσοτάκης: “Το ΝΑΤΟ έχει επιλέξει τον ρόλο της ουδετερότητας. Τον έχουμε στηλιτεύσει πολλές φορές αυτόν τον ρόλο”

Για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Τουρκία στο μπαράζ προκλητικών δηλώσεων. Αντιθέτως  θα συνεχίσουμε να δίνουμε σαφείς απαντήσεις εντός και εκτός Ελλάδας τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα πυροδοτεί την ένταση ενώ βαδίζει σε εκλογές, αλλά τα όσα ισχυρίζεται δεν γίνονται πιστευτά στο εξωτερικό.

Κανείς στο εξωτερικό δεν πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την Τουρκία, αντιθέτως πιστεύουν ότι η Τουρκία απειλεί τα νησιά μας μετά μάλιστα τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

«Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα θα επιδιώκει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία. Δεν είμαι εγώ που διέκοψα τις συνομιλίες. Δεν είμαι εγώ που είπα Ερντογάν γιοκ. Είμαι πάντα ανοιχτός να συζητήσω με τον Ερντογάν και εκτιμώ ότι θα έχομε την ευκαιρία για μία συνάντηση. Τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα η πρώτη συνεδρίαση της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας στην οποία πιθανόν θα προσκληθεί και η Τουρκία. Εμείς δεν πρόκειται να θέσουμε κάποιο εμπόδιο στη συμμετοχή της Άγκυρας. Όμως θα πρέπει η Τουρκία να σκεφτεί ότι ο κ. Ερντογάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ελληνική επιχειρηματολογία και να απαντήσει αν η προκλητικότητα συνάδει με την επιθυμία να έχει στενότερη σχέση με Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τη στάση των συμμάχων και κατά πόσο θα επιδιώξει η Ελλάδα πρωτοβουλίες που να απομονώσουν την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη στάση της Άγκυρας απέναντι στη Ρωσία αλλά και την επέμβασή της σε αραβικές χώρες, σημειώνοντας ότι ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν εκφράσει πολλές φορές τον προβληματισμό τους για τις κινήσεις της γειτονικής χώρας.

«Το ΝΑΤΟ έχει επιλέξει τον ρόλο της ουδετερότητας. Τον έχουμε στηλιτεύσει πολλές φορές αυτόν τον ρόλο», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα ήθελε να «έχουμε με την Τουρκία σχέσεις που να αρμόζουν σε δυο γείτονες με βαθιά ιστορία, με καλές και κακές στιγμές» ωστόσο επεσήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι στα σχέδια της Τουρκίας.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε τέλος, δεν απεμπολεί τη δύναμη των συμμάχων της παντού, ακόμα και στον αραβικό κόσμο.