Ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε επισήμως τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στις αρχές του 20ού αιώνα.

«Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή περπάτησαν μέχρι θανάτου σε μια εκστρατεία εξόντωσης. Τιμούμε τα θύματα, έτσι ώστε οι φρικαλεότητες όσων συνέβησαν να μην ξεχαστούν ποτέ στην ιστορία» δήλωσε ο Μπάιντεν σε δήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Αρμενίων. «Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια» ανέφερε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την αναγνώριση και τόνισε ότι αυτή η κίνηση «αποτελεί ένα βήμα προς την αλήθεια και την ιστορική δικαιοσύνη».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Τουρκίας, δια του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου που απέρριψε την αναγνώριση αποκαλείται ως «πράξη λαϊκισμού».

Νωρίτερα, αναφορές των ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επερχόμενη αναγνώριση σε τηλεφωνική συνομιλία στις 23 Απριλίου.Σημειώνεται ότι η Άγκυρα έχει απορρίψει επανειλημμένα τους σχετικούς ισχυρισμούς και προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν σε αναγνώριση της Γενοκτονίας.