Ρομποτικό χάπι θα αντικαταστήσει τις ενδοσκοπήσεις  

Οι ενδοσκοπικές κάψουλες για την παρακολούθηση του εσωτερικού του σώματός μας υπάρχουν εδώ και καιρό, αλλά βασίζονται στη βαρύτητα και στο πεπτικό μας σύστημα για την κίνηση, περιορίζοντας τον έλεγχο από το γιατρό. Τώρα, το GW School of Medicine & Health Services παρουσίασε τη NaviCam, μία κάμερα σε σχήμα χαπιού η οποία επιτρέπει στο γιατρό να ελέγξει την κίνησή του μέσα στο σώμα μας για να φωτογραφίσει τι πιθανές προβληματικές περιοχές.

Η NaviCam έχει τη δυναμική να αντικαταστήσει την παραδοσιακή ενδοσκόπηση, αφαιρώντας τη δυσφορία του ασθενή και την ανάγκη για αναισθησία. Για την κίνηση, χρησιμοποιεί εξωτερικούς μαγνήτες και joysticks στο στυλ των video games.

Η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο δοκιμών και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Μία έρευνα σε 40 ασθενείς απέδειξε πως οι γιατροί μπορούν με ελέγξουν με ακρίβεια την κάψουλα σε όλα τα κύρια μέρη του στομαχιού με επιτυχία απεικόνισης 95%. Οι ασθενείς υποβλήθηκαν και σε παραδοσιακή ενδοσκόπηση για να επιβεβαιωθεί πως η κάμερα-χάπι δεν έχασε κάποιο σημείο.

Η κάμερα μπορεί να εντοπίσει αιμορραγία, φλεγμονές και αλλοιώσεις, ενώ μπορεί να εκπέμψει αυτόματα βίντεο και φωτογραφίες για περαιτέρω εξετάσεις. Οι δοκιμές που θα ακολουθήσουν θα περιλαμβάνουν ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.